Grote ergernis op het werk: slecht werkende computers

Voor veel mensen de grootste ergernis op het werk? Dat is met stip op nummer één de laptop of computer problemen. Je kent het wel: de computer is traag, programma’s werken niet goed en dan loopt de computer ook nog eens vast. Dit betekent dat jij je werk niet goed kunt doen en dat je productiviteit keldert. Je belt de helpdesk, maar je probleem krijgt daar geen hoge prioriteit. Het duurt nog minstens een week tot iemand er aan toe komt. Je eigen verwoede pogingen om het computerprobleem ondertussen op te lossen, leveren alleen tijdverlies, stress en een slecht humeur op.

Verander de prioriteiten van anderen

Wat nu? Je hebt alles geprobeerd! Toch valt hier nog veel tijdwinst te halen. Mits je het goed aanpakt natuurlijk. Elke oplossing begint met nadenken over ander gedrag. Want van hetzelfde gedrag krijg je namelijk nooit een ander resultaat. Vraag jezelf dus af : Wat kan IK doen om het probleem te verhelpen? Wanneer je effectief communiceert en het goed organiseert, kun je meer invloed uitoefenen in deze situatie dan je denkt. Je moet zelf in actie komen om de prioriteiten van anderen maar ook die van jezelf te veranderen.
Doe dat met feiten. En kom in actie! Boosheid prima, mopperen mag, maar daar wordt de situatie niet beter van.

Houd een logboek bij

Vaak computerproblemen? En ben je niet de enige? Houd een week lang een logboek bij over het computerprobleem en vraag je gefrustreerde collega’s dit ook te doen. Vraag jezelf de volgende dingen af:

  • Hoe vaak doet je computer/laptop het niet?
  • Wanneer gebeurt dit precies?
  • Welke gevolgen heeft dat? Voor klanten- collega’s- onrendabele uren?
  • Welke programma’s werken niet goed?
  • Bij wie is dit het geval?

Onderneem actie

Heb je alle data verzameld? Ga hiermee naar je leidinggevende en kaart het probleem gezamenlijk aan bij de helpdesk. De data zorgt ervoor dat de helpdesk beter begrijpt waarom het belangrijk is om het probleem snel op te lossen. Zo schuift je probleem een plek omhoog op de prioriteitenlijst en wordt jouw computerprobleem vast sneller opgelost. Je hebt dus vooruitgang geboekt. Ondertussen heb je mooi meegewerkt aan de oplossing van het probleem.

Je kunt je tijd nu beter besteden

Je vraagt je nu misschien af wat je hieraan hebt. Je kunt immers op dit moment nog steeds niet verder. Maar je ergernis zal er zeker door verminderen. Doordat je nu weet wat je kunt verwachten, kan je frustratie plaats maken voor creativiteit. Je kunt je tijd namelijk beter besteden door er effectief om heen te werken.

  • Informeer betrokken partijen dat de zaken langer duren wegens technische problemen.
  • Leen een laptop van een andere afdeling of neem een tablet mee van thuis.
  • Benut de vrijgekomen tijd door je e-mail eens op te schonen, je kantoor op te ruimen of je overuren eindelijk eens op te nemen.

Zo heeft een probleemoplossende aanpak een positief effect op je motivatie en productiviteit.

Hulp bij effectiever werken?


Wil jij ook effectiever werken en je tijd beter benutten, maar weet je niet goed hoe je dit kunt aanpakken? Neem contact op met Master of Workflow! Bel 050-7200470 of laat je gegevens achter, zodat wij jou kunnen bellen.