Ben jij een Ja knikker?

” Terwijl je rustig aan het werk bent, komt opeens je collega binnen.

Ze zegt: Hé, ben je al toegekomen aan dat verslag voor de vergadering van volgende week? Ik wil eigenlijk morgen de agenda en het verslag versturen, want ben een lang weekend vrij.
Kun je het me vanmiddag nog aanleveren?

Je kijkt op van je werk en zegt: Oh, eh, Nee t ‘is nog niet helemaal klaar, maar ik kijk even hoever ik kom vanmiddag.
Ze kijkt je verwachtingsvol aan en zegt:  Nou t zou wel mooi zijn, want anders krijg ik de agenda er niet op tijd uit.

Jij:  Nou, ja, dat moet denk ik wel lukken.

Zij: Mooi ik wil het wel graag uiterlijk aan het einde van de middag hebben.. bedankt alvast hoor” … en ze loopt de deur uit, zonder op je reactie te wachten.

Terwijl ze weg loopt denk je: Hè, verdorie waarom zei ik nu Ja? Mijn hele planning vanmiddag raakt in de war, ik moet ook die twee offertes nog klaar maken.
Had ze daar niet wat eerder mee kunnen komen?”

Ja Knikker tegen wil en dank

Dit overkomt ons allemaal wel eens. Je werkt eens wat langer door, omdat een collega je iets vraagt en je de ander zijn pleziertjes gunt of de nood van de ander begrijpt. Niks mis mee.
Desondanks blijf je in zo’n situatie, met een vervelend gevoel zitten, omdat je eigen afspraken en planning onder druk komen te staan.

Tijd door de vingers nieuwsbriefJe realiseert je het misschien niet, maar dan kost zo’n klusje je driedubbel energie en tijd!

  1. Je bent inwendig geïrriteerd, dat je niet anders hebt gereageerd. Dat leidt af, haalt je motivatie naar beneden en kost energie.
  2. Het klusje doen kost ook tijd en energie.
  3. Voor de andere klussen die moeten wijken heb je minder energie en tijd over.

En als je thuis komt mogen je huisgenoten wellicht ook nog even meegenieten van je frustraties…..

Zo word je een bewuste Ja Knikker

Als je dit vaker overkomt dan je lief is, denk dan eens na hoe je een bewuste Ja Knikker wordt.
JA zeggen tegen dit soort “haastklussen” kan best. Maar doe het dan op de goede manier.Hierbij de 5 belangrijkste tips!

1.   Maak het belangrijk.

Als je ja zegt, maak het dan belangrijk!
Geef gerust bij de ander aan dat je er iets voor moet laten liggen. En geef aan dat het sociaal gedrag van jou is en geen gewoonte moet worden.In dit geval had je kunnen zeggen. “Prima ik doe het vanmiddag wel, maar wil je de volgende keer wat eerder komen? Ik dacht dat ik tot vrijdag had. Nu moet ik mijn planning van mijn werk bijstellen.” De ander mag zich best bewust zijn van jouw dilemma’s die deze ad hoc vraag met zich meebrengt.

2.   Duidelijk tijdstip, zoek de ruimte.

Vraag altijd, wanneer je collega er daadwerkelijk mee aan de gang gaat. Gewoon het tijdstip. Dat geeft je wat extra ruimte. De kans is groot dat je collega er aan het einde van de middag niet meer mee bezig gaat, maar pas morgenvroeg om 10.00 uur. Dat geeft je de tijd om het morgenvroeg eventueel te doen.

3.   Doe het met plezier

Tip 1 en 2 benoemd? En heb je Ja gezegd? Dat heb je dan toch bewust gedaan?!
Doe de klus dan met enthousiasme! Dat levert je voldoening, is goed voor je motivatie en de relatie met je collega. En kost je het minste energie en tijd! En er is weer een taak op je lijstje afgewerkt.
En vertel je huisgenoten dan vooral hoeveel werk je vandaag hebt verzet!

4   Oogst de credits, ga ervoor!

Wanneer je het klaar hebt, oogst dan de lof. We zijn geneigd een en ander op te sturen, zonder feedback te vragen. Doe dat wel! Stuur het verslag en vraag om feedback. Zo van: Heb je hier voldoende aan? Is het allemaal duidelijk? Kun je er zo mee verder? Geef ook zelf aan dat je blij bent de ander hebt kunnen helpen.En wens de ander vooral een goed weekend!

Het is nl. erg frustrerend als je je uit de naad hebt gewerkt om iets klaar te krijgen en de ander reageert helemaal niet op je productie. Dat is belastend voor de sociale balans.
Dus geef de ander geen kans niet te reageren. Dat doe je dus door zelf actief om feedback te vragen. Vergeet niet: Oogsten is een werkwoord!

5    Stel je grens en bewaak hem!

Sommige collega’s hebben een bord voor hun hoofd.Ze negeren je opmerkingen dat je het een volgende keer graag eerder wilt weten als er zo’n klusje ligt.  Ze komen (te) vaak met dit soort ongewenste late verzoeken.

Daarop is maar één goed antwoord. Zodra je de motivatie niet meer op kunt brengen Ja te knikken, maar het toch doet, wordt het tijd voor een Nee schud gesprek. Als ze jou grenzen blijven opzoeken, wordt het tijd dat jij je grens stelt! Dat lijkt eng, onvriendelijk en lastig maar is eerder duidelijk, vriendelijk en helder. Zeg gewoon “Nee! Dat gaat niet lukken!Dit hebben we eerder besproken, je zou het wat eerder aangeven, dat heb je niet gedaan, en ik kom er vandaag niet aan toe. Jammer, maar je moet het even anders oplossen.”

2 antwoorden

Reacties zijn gesloten.